Щирість, чистота і певність

Будьмо щирими. Всевишній благословить нас.

Будьмо чистими. Всевишній полюбить нас.

Будьмо певні щодо своєї Мети. Всевишній обійме нас.

“Будьмо щирими. Всевишній благословить нас”. Шукачеві до останку слід бути щирим не лише у своєму внутрішньому житті, а й у зовнішньому. Щирість — це родюча нива в серці шукача. Його щирість — це неповторна Божа Усмішка. Його щирість — незрівнянна Божа Гордість.

Щирість можна розвинути. Немов мускул. Є люди, які від природи щирі, а є такі, що від природи не щирі. Ті, що мають щирість з перших днів свого життя, благословенні. Однак тим, що від самого народження не щирі, не потрібно проклинати себе. Вони зможуть стати щирими, якщо захочуть. Тієї миті, коли вони по-справжньому захочуть бути щирими, Бог з Його безмежним Співчуттям допоможе їм. Він допомагатиме їм з найглибшою Радістю, Гордістю і Турботою.

Духовність потребує й вимагає щирості від початку до кінця. Духовність та щирість ніколи не відокремити. Якщо хтось справді дбає про духовне життя, якщо хтось відчуває, що духовність — це єдина відповідь, то я волію сказати, що щирість — це ключ до дверей духовності. Іншого ключа немає, іншого ключа не може бути.

“Будьмо чистими. Всевишній полюбить нас”. Якщо немає чистоти у внутрішньому або в зовнішньому житті того, хто плекає стремління, то він нічим не ліпший за тварину. Без чистоти він не втримає жодного з духовних дарів. Усе щезатиме й розчаровуватиме шукача, якщо йому бракує чистоти. А якщо він наповниться чистотою, то, кінець кінцем, у нього ввійдуть усі божественні властивості. В ньому вони співатимуть, танцюватимуть і зроблять його найщасливішою особою на землі. А божественні властивості, зробивши щасливим шукача, знайдуть своє істинне здійснення.

Чистота в фізичному — надзвичайно важлива. Це не означає, що ми повинні приймати ванну десять разів на день. Ні, чистота — не це. Чистота таки вимагає, щоб ваше тіло було чисте, проте істинна фізична чистота перебуває всередині серця. Всередині серця ви маєте спорудити внутрішній престол. Цей престол — це постійне нагадування про Всевишнього Керманича, що всередині вас. Коли ви постійно і спонтанно думатимете про те, що в найглибших закутках вашого серця перебуває Всевишній Керманич, то ви усвідомите, що це найвища чистота. Якщо бракує чистоти в фізичному, то остаточний успіх, повне проявлення Бога не можуть відбутися. Ви можете досягти часткового духовного успіху, однак навіть той частковий успіх у житті страшенно розчарує вас, якщо у вашій природі не встановлена чистота. Потрібно встановити чистоту в усій своїй природі: фізичній, вітальній, ментальній тощо. Відтак усе, що ви робитимете, все, чим ви будете, і все, чим ви володітимете, буде наповнене чистотою. Чистота не є чимсь слабким чи негативним; це щось одухотворене й динамічне. Це щось, що постійно живиться від нескінченної Енергії та несхитної, незламної Волі Всевишнього.

Саме повторення слова чистота може допомогти змінити як зовнішнє життя шукача, так і внутрішнє. Щодня, поклавши праву руку на пуп, повторюйте слово чистота сто вісім разів. Невдовзі ви побачите, що чистота щедро вливається в вас і тече крізь вас. Коли ви чисті, ви дивитеся на світ іншими очима. Ви бачите, як у світі стрімко сходить зоря чистоти. Ви бачите, як у світі стрімко розквітає краса. Ви бачите, як у світі стрімко розсіває свої промені досконалість.

Чистота — солодка-пресолодка. Ви чисті, коли бачите чистоту всередині себе. Ви ще чистіші, коли бачите чистоту всередині себе та навколо. Ви найчистіші, коли стаєте чистотою всередині й зовні. Провадячи нечисте життя, ви фактично вбиваєте своє внутрішнє єство. А якщо ви ведете чисте життя, то ви прискорюєте подорож вашої душі. Коли чистота повністю встановлена у вашому житті, ваша душа та ваше життя отримують найбільші можливості.

“Будьмо певні щодо своєї Мети. Всевишній обійме нас”. Відмінність між звичайною людиною та людиню, яка плекає стремління, полягає в тому, що звичайна людина не має мети, а людина, яка плекає стремління, має мету. Звичайна людина задоволена тим, що вона має, або ж вважає ідею проникнення поза Обрій цілком примарною, вважаючи, що поза Обрієм нічого немає. Вона перебуває в полоні того, що вона бачить навколо себе. Однак той, що плекає стремління, відчуває й вірить, що цей наш світ не є кінцевою метою. Він відчуває, що десь вона мусить бути, і знає, що або ця мета прийде до нього, або йому потрібно йти до неї. Метою може бути усвідомлення Бога або щось інше. Якщо це усвідомлення Бога і якщо стремління щире, то шукачеві слід знати, що його мета — це щось абсолютно важливе і священне. Це — не іграшка.

Тому, що плекає стремління, слід бути певним щодо своєї мети. Він може прагнути Бога або ж якогось Його атрибуту. Декотрі шукачі звертаються до Бога заради Сили, Любові, Спокою. Вони не звертаються до Бога заради Нього Самого. Вони не прагнуть Бога в Його Нескінченності й Вічності. Вони хочуть лише Його частинку. Вони задоволені, якщо можуть отримати від Бога Спокій, Світло чи Любов. Отримавши те, заради чого вони зверталися, вони завершують подорож своєї душі. Однак є деякі шукачі, які не хочуть від Бога нічого, окрім Самого Бога. Вони відчувають, що, отримавши Бога, вони отримають усе. Вони — наче голодні діти в саду, в якому є дерево з рясними плодами манго. В даному разі Бог — це господар саду, а також Він є деревом. Якщо ми порадуємо Його, то Він задовольнить наш голод безмежного Світла, Спокою і Блаженства. Якщо шукачі мудрі, то вони знають, що тієї миті, коли вони порадують Бога, вони отримають від Нього все.

Завдяки щирому стремлінню істинний шукач каже: “О Боже, якщо Ти відчуваєш, що мені належить мати Твоє Бачення, якщо Ти відчуваєш, що хочеш здійснити Себе в мені й крізь мене, якщо Ти відчуваєш, що можеш використовувати мене як Свій інструмент, я — до Твоїх послуг. Якщо Ти забажаєш, щоб я стояв перед Тобою, я прийду і стоятиму. Якщо Ти бажаєш стояти переді мною, я буду однаково щасливий. Якщо Ти не бажаєш ні того, ні того, а бажаєш, щоби хтось інший був перед Тобою, я буду однаково щасливий”. Це те, що ми називаємо зреченням. Це остаточне зречення.

Той, що плекає стремління, повинен знати свою мету. Якщо його мета — усвідомлення Бога, то можна розпочати з думки про це. Однак остаточна Мета — це безумовне зречення перед Волею Бога. Лише тоді, коли Бог бачить, що Його дитя, Його найвідданіше дитя здійснило безумовне зречення не на секунду, не на день чи рік, а на все життя, на всі прийдешні інкарнації, на цілу вічність, Він обіймає Своє найдорожче, Своє наймиліше, Своє найвідданіше дитя. І під час цих обіймів людина перетворюється на Самого Бога. Нам усім, без винятку, дано можливість здійснити Бога тут, на землі. Якщо ми постараємося, ми неодмінно зуміємо. Ми зможемо здійснити Бога, і в Його здійсненні ми побачимо, що ми вже здійснили себе.