Запитання: Коли Ви кажете, що нам слід контролювати свої бажання для того, щоб усвідомити Бога, чи означає це, що бажання будуть оточувати нас завжди, але перебуватимуть під контролем душі?

Шрі Чинмой: Наразі наші бажання не знають жодного контролю. Під контролем душі перебуває наше стремління. Коли ми маємо стремління, душа каже нам зробити певну річ і ми це робимо. А коли ми є жертвою хмари бажань, то навіть якщо душа й говорить нам не робити дечого, ми не слухаємося. Ми все одно чинимо по-своєму, проте душа, зрештою, здобуде верховенство, належне їй по праву. Відбувається таке: вищий урядовець вперше приходить в установу, щоб замінити того, що звільнився. Спочатку дрібні клерки глузують з нього. Вони виконують усе неправильно й відмовляються слухатися. Вищий урядовець спостерігає за ситуацією, що складається в установі, але він знає, що він — вищий за все це. Поступово він застосовує свої повноваження. Коли дрібні клерки бачать його силу, вони бояться і слухаються.

Подібним чином і в духовному житті душа спочатку ставиться терпляче до всього, що діється. Тіло, вітал і розум — це неслухняні члени сім'ї. Вони кепкують над душею і не слухаються її. Тіло, вітал і розум — немов нечемні діти, що не хочуть умиватися. Вони стоять біля ванни, але, гадаючи, що вода дуже холодна й неприємна, не хочуть у неї заходити. Чемні діти заходять у ванну самостійно і вмиваються як слід. Тож мати дуже тішиться ними. Протягом якоїсь пів години вона спостерігає за тим, що чинять нечемні діти, і, збагнувши, що вони не мають наміру заходити у ванну з власного бажання, сама ставить їх туди і змушує умиватися.

Душа також чекає протягом певного часу. Всередині душі перебуває Воля Всевишнього й безмежне Боже Світло, проте душа чекає, коли проб'є її час. Настає пора, коли божественна Воля виражається крізь душу, але спочатку душа діє як свідок. Вона спостерігає, хто є хорошим, а хто — поганим. Душа вітає хороших і божественних членів сім'ї, які слухаються її. Їм вона каже: “Біжімо разом”. Щодо поганих членів сім'ї, які навмисне створюють проблеми, душа звертається до Всевишнього. Одного дня Всевишній каже: “Пора показати твоє божественне світло у твоїй божественній владі”. Для душі це — Час Бога, щоб розвіяти тисячолітню темряву в людській свідомості.