Розділ Х. Кінець світу, злі сили та походження людства

За суто духовною точкою зору, такого явища як зло не існує.

Безсмертна свідомість

У світі чимало вигадок. Бог був дуже добрим до нас і наділив нас безмірною уявою. Ні Каліфорнія, ні Пуерто Ріко не зникнуть. Це просто абсурд, це не можливо, навіть коли це твердять астрологи. Втім, ці чутки спричинили неабияку сенсацію. Стосовно затоплення деяких частин земної поверхні: певна річ, таке може трапитися на Землі будь-коли, проте астрологи не можуть точно передбачати це. Адже завжди діють сили, яких вони не здатні врахувати.

Світ — величезний простір.
Всесвіт — величезний простір.
Ніщо не може зруйнувати їх цілком.
Людську свідомість не знищити навіть атомною бомбою.

Але навіщо розмірковувати про те, чи залишиться якесь конкретне місце, чи ні? Думаймо лише про своє усвідомлення. Наша Мета — усвідомлення Бога. Існуватиме далі те чи те місце, чи не існуватиме — ці роздуми не допоможуть нам досягти Мети. Коли ми перебуваємо в Божій Свідомості, ми безсмертні; коли ми перебуваємо в земній свідомості, ми смертні. Не місце, де ми мешкаємо, а свідомість, ставши божественною, зробить нас безсмертними.

Запитання: Чи існує зло?

Шрі Чинмой: За суто духовною точкою зору, такого явища як зло не існує. Лише тоді, коли ми перебуваємо у світі відносності, у звичайній людській свідомості, ми твердимо, що це — зло, а це — божественне. Пірнувши глибоко всередину себе, ми побачимо, що є речі, котрі містять менше світла, і є речі, котрі містять більше світла. Те, що містить мало світла, або фактично не містить світла, ми називаємо злом. А те, що містить значну кількість світла, ми називаємо божественним.

Кожна людина має в собі божественність. Але ця божественність ще не вийшла на передній план і не проявилася цілком. Також кожній людині певною мірою притаманні небожественні властивості. Ці небожественні властивості можна подолати, просвітлити, вдосконалити й перетворити на божественні властивості, які в людині вже є.

Коли ми кажемо зло, наш розум тут же дивиться на реальність зверхньо, відчуваючи свою вищість. А коли висловитися, що дещо, наразі, містить саму дрібку світла, то ми дістаємо нагоду, натхнення і прагнення перетворити його на щось божественне. Отже, краще казати, що в тому явищі чи тій реальності, яку ми називаємо злом, діє обмежене світло. Далі ми спробуємо перетворити обмежене світло на велике світло.

Запитання: Що спричинює нещасні випадки: злі сили чи просто щось у всесвіті?

Шрі Чинмой: Злі сили оточують нас скрізь. Інколи злі сили причетні до нещасних випадків. Окрім того, нещасні випадки можуть бути наслідком браку зосередження або сил, які є всередині нас.

Запитання: Що робити, щоб захиститися від злих сил?

Шрі Чинмой: Регулярна молитва й медитація — єдиний спосіб. Це те саме, що знати, що ми маємо ворога. Скажімо, вранці нам потрібно вийти з дому. Ми не можемо весь час бути вдома, це не можливо. Однак, переступаючи поріг, треба відчувати, що ми добре захищені. Якщо наша молитва й медитація дещо поверхова, неглибока, то сили іноді можуть нападати й завдавати деякої шкоди. А якщо ми зовсім не молимося й не медитуємо, то цілком утрачаємо захист.

Окрім того, вдячність як форма молитви є формою захисту. Якщо рано-вранці ми виразимо вдячність Всевишньому, це тут же стане нашим оберегом. Ми не просимо захисту. Ми виражаємо вдячність, тому що Бог зробив щось для нас. Коли ми виражаємо вдячність, Бог розширює нашу сприйнятливість. Коли Бог розширює нашу сприйнятливість, відразу вливається в нас Світло. Функція Світла полягає в тому, щоб вливатися. З кожною секундою Світло очікує нагоди проникнути в нас. Воно проникає в нас тоді, коли ми сприйнятливі, коли ми розширюємо свою силу сприймання. Наша сприйнятливість — як чаша. Що глибшою вона є, то більше може вмістити.

Запитання: Звідки походить людство? Від Адама і Єви чи від мавп?

Шрі Чинмой: Я вірю в еволюцію. Ми почали зі світу мінералів і розвинулися до рослинного світу, тваринного світу й людського світу. Наша подорож досі не скінчилася. Одного дня ми станемо божественними істотами. Але навіть тоді, коли ми були у світі мінералів, ми не складалися з самої матерії. В матерії присутній дух. За допомогою молитви й медитації можна вивести дух на передній план, щоби трансформувати матерію в дух.

Немає й тіні сумніву в тому, що Матерія і Дух — одне.
Коли Дух міцно спить, він є Матерія.
Коли Матерія цілком пробуджена, вона є Дух.

Запитання: Яка відмінність між астрологією і йогою?

Шрі Чинмой: Астрологія не спроможна змінити нашу долю, а йога і духовність володіють такою силою.

Відмінність між астрологією і йогою полягає в тому, що астрологія лише свідчить. Астрологія свідчить про майбутнє на основі минулого, але не змінює його. Тимчасом йога може анулювати минуле й формувати майбутнє.

Астрологія найбільш ефективно відіграє свою роль доти, доки людина не ввійде у глибшу духовність. Тоді астрологія вклоняється — як ви вклонилися мені. Допоки людина не прийме духовності, астрологія діє потужно, як лев. Потім, коли людина поринає в глибини духовного життя, астрологія стає свійським котом.

Серце чистоти — це воістину фортеця.
Жодна небожественна сила не наважується кинути йому виклик.