Розділ ХІ. Боже Прощення

О Всевишній, Любове мого життя,
Неустанно я благаю Тебе:
Прости мене сьогодні.
О великий Єдиний, о реальносте спасіння світу,
Нехай настане моє остаточне пробудження
В благодатній зорі чистоти.

Запитання: Як отримати Боже Прощення?

Шрі Чинмой: Отримати Боже Прощення можна лише тоді, коли постійно, свідомо, невтомно, з кожним вдихом і видихом пам'ятати, що Бог сам по собі — Прощення. Не думайте про Бога як про Справедливість, безмежне Світло чи Спокій. Не думайте про інші аспекти Бога. Майте на думці лише Боже Прощення і Бога-Прощення. Потрібно заповнити свій розум та своє серце тільки одним — прощенням, прощенням, прощенням. Замість міркувань про Боже Світло-Справедливість слід повторювати лише одне: “Мій Господь — саме Прощення, мій Господь — саме Прощення”. Повторюючи “Мій Господь — саме Прощення”, не треба думати про свої численні небожественні вчинки. Старайтеся бачити тільки позитивний бік. Думайте тільки про Боже Прощення, яке стоїть перед вами, навколо вас і всередині вас. Якщо ви дуже одухотворено повторите сотні й тисячі разів: “Мій Господь — саме Прощення”, то гімалайські гори ваших неправильних вчинків розсиплються. Всі помилки, всі вчинки невігластва, скоєні вами за роки, буде скасовано.

Тоді ви відчуєте, що вам не лише прощено — ви самі стали Божим Прощенням. Коли вас запитають: “Як вас звати?” — ви відповісте: “Моє ім'я — Господнє Прощення”. Коли вас запитають: “Хто ви?” — ви скажете: “Я — Господнє Прощення”. Це буде єдиною вашою рекомендацією. У звичайному житті люди мають всілякі рекомендації: дипломи університетів, звання, наукові ступені й таке інше. А в духовного шукача — одна рекомендація: “Я — Господнє Прощення” або “Я — Господнє Співчуття”, або “Я — Господня Любов”. Коли хтось попросить вашу рекомендацію, ви відразу скажете: “Співчуття мого Господа — моя єдина рекомендація”, або “Господнє Прощення — моя єдина рекомендація”. Це не фальшиве смирення, бо ви відчуватимете в найсокровенніших куточках свого серця, що ваша єдина рекомендація — це Боже Співчуття або Боже Прощення. Саме так мають відчувати всі шукачі.

У своєму зовнішньому житті,
Мій Господи,
Я бачу потік Твого Співчуття.
У своєму внутрішньому житті,
Мій Господи,
Я бачу Океан Твого Прощення.

Запитання: Чи потрібно молитися Богові про прощення?

Шрі Чинмой: Коли ви свідомо чи несвідомо припустилися помилки, потрібно негайно благати про прощення. Якщо ви не просите Всевишнього, щоб Він простив вас, то ваші негативні властивості посилюються. В устремлінні, молитвах і медитаціях, з відданістю і єдністю з Божою Волею ви повинні просити, щоби Бог простив вам усі ваші помилки, свідомі й несвідомі. Потрібно просити, щоби Бог пролив світло на ваші несвідомі помилки, щоб ви усвідомили їх і більше не повторювали.

Якщо ваші помилки не прощено, то ви ніколи не матимете чистоти у серці, тілі, віталі й розумі і не зможете нічого отримати в цих частинах свого буття. Душа постійно отримує від Бога, бо душа завжди чиста. Серце — не завжди чисте, а тіло, вітал та розум — це суцільні темні джунґлі. Якщо помилки не прощено, то не може відбутися очищення тіла, віталу, розуму й серця. Коли немає чистоти, божественні сили, про які ви молитеся, ніколи не зможуть увійти назавжди у ваше життя. Тільки тоді, коли Бог простить ваші помилки і ваша свідомість цілком очиститься, ви зможете розширити свою сприйнятливість і отримати божественні властивості без обмежень.

Дуже бажано щовечора, перед тим як лягати спати, молитися Всевишньому, щоб Він простив вам усе неправильне, що ви вчинили. Це не християнська філософія, яка твердить, що ми всі — грішники. Ні, я кажу лише про свідомі й несвідомі помилки, яких ви припускаєтеся у своєму повсякденному житті. Вам слід просити Всевишнього, щоб Він простив вам ці помилки і просвітлив їх. Істинне прощення, просвітління й очищення завжди йдуть пліч-о-пліч.

Невтомно я благатиму сьогодні,
Щоб побачити Око Ніжності-Прощення
Мого Господа.

Прощаючи, Всевишній просвітлює минуле. Істинне прощення означає забуття, свідоме забуття. Коли хтось дійсно простив вам, він не тримає спогадів про те, що ви скоїли, навіть у своєму внутрішньому баченні. Потрібне просвітління, тому що є пітьма. Помилки — це пітьма. Отже, прощаючи, Всевишній просвітлює наші помилки.

О Той, що Прощає всі мої провини,
Прости мене.
В моєму серці зароджується нова надія:
Відсьогодні я благатиму,
Аби перетворитися на чарівливу красу Досконалості.

Запитання: Якщо людина знатиме, що Бог усе прощає, чи не зумовить це її легковажність щодо неправильних дій?

Шрі Чинмой: Ви міркуєте, що винуватець піде до Батька і, побачивши, що йому простили, далі спокушатиметься діяти неправильно, гадаючи, що йому прощатимуть завжди. Навіть людський батько — а божественний Отець, Всемогутній Отець і поготів — скаже своїй дитині: “Поглянь, ти вчинив неправильно, ти вдарив іншу дитину. Тільки тому, що я тебе люблю, я прощаю тобі, але ти повинен припинити чинити неправильно”. Якщо дитина знову поб'є когось і прийде до батька, то батько покриє її, а потім потайки, тихо скаже: “Ще раз розповідаю тобі, що правильно, а що — ні”. Щоразу батько буде прощати й водночас переконувати дитину, що та чинить зле.

Інакше діє божественний Батько. Коли шукач, схибивши, прибіжить до божественного Отця, Той, безсумнівно, простить і покриє шукача. А відтак тут же спробує проникнути в серце шукача, несучи Світло. Людський батько подумки сваритиметься. Божественний Батько не свариться. Він знає, що від сварки немає користі. Божественний Батько намагається побачити, що відбувається не так усередині шукача. Побачивши, що там діє темрява, невігластво, Він каже: “Якщо я ввійду в шукача зі Світлом, то Світло прожене темряву. Світло просвітлить невігластво й перетворить його на знання та мудрість. Мудрість змусить шукача відчути, що треба бути мирним, спокійним, тихим і ні з ким не встрявати у чвари”. Божественний Отець досягає цього, вливаючи Світло в шукача.

Людський батько зовні покриватиме, а внутрішньо буде сварити. Божественний Батько застосовує саме Світло, щоб просвітлити нашу темряву й прогнати неправильні сили, що всередині нас. І так, і так спокусу буде здолано: людський батько здолає її завдяки суворій дисципліні, а божественний Батько — завдяки Світлу.

Запитання: Коли я, вчинивши неправильно, попрошу прощення у Всевишнього, як потім дізнатися, чи простив Всевишній мені?

Шрі Чинмой: Є два способи це дізнатися. Якщо ви більше ніколи не повторюєте цієї помилки, то будьте певні, що Всевишній простив вам, бо Він дав вам спроможність не чинити так само далі. Коли ви, щось накоївши, не хочете, аби це повторювалося, в такому разі це, насправді, означає, що прийшла вища Сила від Всевишнього, щоб захистити вас і наділити спроможністю припинити такі дії. Ви не повторюєте помилок саме тому, що Всевишній простив вам.

Інший спосіб — запитати свого духовного Вчителя, чи простив вам Всевишній. Учитель зможе сказати вам. Він буде дуже чесний. Або ви дізнаєтеся самі, якщо на півгодини чи на годину заглибитеся всередину себе. Щоразу, коли приходитиме думка, не дозволяйте їй проникати в розум. Сприймайте її як муху, що прилетіла, аби сісти на вас, і женіть геть. Якщо прийде ще одна думка — так само проженіть її. Невдовзі думки-мухи відчують, що турбувати вас — це заняття, не варте їхньої гідності, відтак процес думання припиниться. Побачивши, що думок більше немає, запитуйте прямо. Якщо буде відповідь “Так”, то це означатиме, що Бог простив вам.

Є два способи
Отримати прощення:
Перший спосіб — сказати Богові:
“Мій Господи,
Я більше так не чинитиму!”
Другий спосіб — просити Бога:
“Мій Господи,
Будь ласка, покажи мені,
Як свідомо жити в Тобі
І для Тебе”.

Запитання: Як простити несправедливість?

Шрі Чинмой: Готуючись вийти на земну арену, ми давали щиру, одухотворену, урочисту обіцянку Богові, що ми усвідомимо, розкриємо і проявимо Його тут, на Землі. Тоді ми перебували у світі душі, нашим істинним буттям була душа. Ми казали: “Я спускаюся у світ тільки задля того, щоби безумовно радувати, здійснювати і проявляти Тебе”. Люди, яких ви вважаєте дуже несправедливими, чинять небожественно, це безперечно. Але погляньте на свою особисту обіцянку. Ви очікуєте досконалості від інших, вважаючи, що вони повинні робити все бездоганно. Досконалість приходить лише тоді, коли ми виконуємо те, що пообіцяли. Наша основна обіцянка — радувати і здійснювати Бога на Землі. Ми не виконуємо своєї обіцянки, однак очікуємо виконання від інших. Ми накоїли мільйони помилок, але Бог, очевидно, прощає нас. Інакше ми б не могли існувати на Землі. Якщо Бог готовий прощати нас, незважаючи на наші незліченні вади й помилки, то чому ми не можемо простити інших?

Бог простив моє життя.
Тому моє серце відчуває обов'язок
Прощати світ навколо мене.

Як духовні шукачі ми вважаємо себе вибраними дітьми Бога. Людина, яка не дбає про устремління й загрузла у світських задоволеннях, ніколи не наважиться визнати Бога своїм рідним. А ми наважуємося визнавати Бога своїм найближчим тільки тому, що одержали від Нього дещицю Його добрих властивостей. Одна з них — Прощення. Якщо Бог прощає нас щодня, впродовж 24 годин, то хіба ми не можемо простити інших бодай на секунду? Якщо наше Джерело здатне діяти без обмежень, то ми природним чином маємо володіти здатністю прощати чи просвітлювати тих, що чинять погано, порівняно з нашим стандартом.

Чи усвідомиш ти коли-небудь,
Що за всіма хибами твого життя
Неодмінно ступає услід
Боже Прощення?