Розділ XVІ. Релігія та духовність

Бог — водночас однина і множина. Дерево — одне, а гілок — багато. Дивлячись на гілку, ви відчуваєте, що це дерево. Дивлячись на листок, ви відчуваєте, що це дерево. Так само й Бога можна бачити по-різному, з різних боків. Але Він буде тим самим Богом. Кожна релігія — це гілка єдиного Дерева-Бога. Дерево-Бог має багато гілок, листочків, квіток і плодів. Коли, піднімаючись по дереву, ви зупинитеся на котрійсь із гілок, щоб відпочити, хіба дерево заперечуватиме? Так само й Дерево-Бог не матиме заперечень, якщо ви зірвете квітку або плід з будь-якої Його гілки, адже кожна гілка — це невіддільна частина самого Дерева.

Запитання: Чи справді релігії різняться одна від одної?

Шрі Чинмой: Фундаментально релігії не різняться одна від одної, бо кожна релігія втілює найвищу Істину. Кожна релігія має рацію, абсолютну рацію, тому що кожна релігія по-своєму передає послання Істини. Істина одна, але різні люди називають її по-різному. Ваша релігія може говорити так, а моя релігія може говорити інакше. Проте, щодо найвищої Істини, наші релігії нічим не різняться.

Кінцева Мета кожної релігії — усвідомити найвищу Істину. На шляху до Мети між нами можуть виникати непорозуміння. Чому? Якраз тому, що до Мети веде багато доріг. Хтось піде однією дорогою, а хтось — іншою. Кожна з доріг має здатність надихати. Хтось скаже, що його дорога — найкраща з усіх, бо він нею задоволений. А хтось інший скаже, що найкращою є його дорога. Але, коли кожен з них дістанеться кінцевого пункту, вони досягнуть тієї самої Мети — Істини. В Істині немає суперечок: Істина, Усвідомлення Бога лежить поза межами всіх релігій.

Бог створив багато доріг,
Які ведуть до Нього,
Тому що Бог хоче радувати
Кожну людину так, як вона цього бажає, —
Адже й Сам Він воліє, щоб Його радували
Так, як Він того бажає.

Запитання: Які ознаки істинної релігії?

Шрі Чинмой: Є два роди релігії: фальшива й істинна. Фальшива релігія хоче змінити обличчя світу будь-яким способом, навіть брудним — усіма правдами й неправдами. Істинна релігія лише хоче любити серце світу одухотворено. Ознака істинної релігії — універсальність. Вона не шукає хиб в інших релігіях. Фальшива релігія каже, що тільки вона має рацію, а її пророк — єдиний спаситель. Істинна релігія вважає всіх пророків спасителями людства.

Фальшива релігія намагається проявити свою гімалайську зверхність щодо інших релігій. Істинна релігія тільки симпатизує іншим. Вона хоче переживати екстаз єдності з усіма релігіями, в корені якого — її особистий одухотворений поклик. Вона хоче нероздільної єдності, що ґрунтується на толерантності, терплячості, доброті й прощенні. Прощення, співчуття, толерантність, братерство й почуття єдності є ознаками істинної релігії. Окрім того, істинна релігія чудово розуміє, що саме Всевишній Керманич любить і направляє кожну релігію й водночас прощає ті слабкості й хиби, які, на жаль, є у кожній релігії.

Істинною є та релігія, котра любить людство впродовж віків попри всі його вади. Істинна релігія старається творити новий світ силою любові-єдності, а не силою примушення; не домінуючи над іншими, а стаючи нероздільним цілим з іншими.

Істинна релігія здатна показати своїм послідовникам невидиму істину. Істинна релігія здатна дати своїм послідовникам відчуття дивовижної божественної Любові. Істинна релігія здатна подарувати своїм послідовникам майже неможливу річ — досконалість, внутрішню й зовнішню.

Запитання: Хіба не тому самому Богові поклоняються, насправді, всі релігії?

Шрі Чинмой: Абсолютний Всевишній — один. Усі релігії вірять в того самого Бога й поклоняються тому самому Богу, але по-різному до Нього звертаються. Ту саму людину хтось називає батьком, хтось — братом, ще хтось — дядьком. Коли вона приходить до свого офісу, до неї звертаються на ім'я й по батькові. Коли вона зустрічається з друзями, її кличуть просто по імені. Людина — та сама, а звертаються до неї по-різному, залежно від роду стосунків. Також і до Бога звертаються по-різному, відповідно до найсолодших, найніжніших почуттів того, хто звертається.

Запитання: Як ви ставитеся до тих релігійних сект, котрі борються проти інших сект в Ім'я Бога?

Шрі Чинмой: Мене дуже засмучує, що релігійні секти ведуть чвари й боротьбу між собою в Ім'я Бога. Коли вони по-справжньому любитимуть Бога, то не вбиватимуть один одного в Його Ім'я. Любов означає єдність. Якщо ми маємо єдність, то як можемо воювати? Ми воюємо тільки тому, що не відчуваємо любові до інших, бо ми досі не трансформували наше невігластво в реальність-єдність.

Наша істота складається з багатьох членів: тіла, віталу, розуму, серця й душі. Всіх їх ми вважаємо своїми рідними. Тіло також складається з багатьох частин і, коли ми хочемо чогось досягнути, всі частини працюють разом. Така сама річ і з релігіями: якщо ми хочемо зробити добре діло для людства, то всі релігії можуть і повинні трудитися разом.

З огляду на те, що ми всі походимо з одного Джерела, ми всі маємо однакову кінцеву ціль. Коли “всі дороги ведуть до Риму”, а ми всі тримаємо курс до того самого Джерела, то боротися проти тих, що обрали іншу дорогу, безглуздо. Хтось обирає короткий і прямий шлях, а хтось — довгий. Комусь хочеться летіти, а комусь вистачає ходьби.

Коли всі релігії трудитимуться спільно, вони спроможуться на великі й добрі здобутки як для Бога, так і для людства. Саме спільні молитви та добра воля послідовників усіх релігій світу приведуть Згори найбільшу Любов і найглибше Співчуття. Тільки Божа Любов і Боже Співчуття, вселившись у серце й життя людства, зможуть змінити обличчя й долю світу.

Запитання: Як релігія може розширити вузький світогляд та розвинути справжнє сприйняття інших релігій як правильних і потрібних?

Шрі Чинмой: Релігія сама по собі не може розширити вузький світогляд. Тільки тоді, коли релігія приймає допомогу від свого старшого брата-духовності, розширення вузького світогляду справді можливе. Релігія бачить Бога, а духовність дає шукачеві здатність стати Богом. Вірити у Світло або навіть бачити Світло — це найбільша спроможність релігії. Духовність заходить далеко вище й глибше. Вона допомагає шукачеві перетворитися на Світло і стати одним цілим із Богом-Свідомістю й Богом-Світлом.

Побачивши реальність, релігія зупиняється. Вона не хоче перетворюватися на реальність. Духовність, як і релігія, бачить реальність і робить наступний крок, намагаючись свідомо стати самою реальністю. Отже, коли релігія приймає допомогу від духовності, тоді розширити будь-який вузький релігійний світогляд стає цілком можливо.

Духовність — не просто толерантність. Це навіть не приймання. Це відчуття унівесальної єдності. У своєму духовному житті ми розглядаємо Божественне не лише крізь нашого Бога, а й крізь Бога інших. Наше духовне життя міцно й надійно закріплює основу єднання різноманітності. Духовність — не просто повага до віри інших. Це абсолютне визнання іншої віри в Бога як своєї рідної.

Релігія каже:
“Ти добрий,
Якщо приймаєш мене так, як я цього хочу”.
Духовність каже:
“Ти не мусиш іти моєю дорогою.
З натхненням іди своїм шляхом
І досягни призначеної тобі мети”.

Запитання: Що в релігії наймиліше Богові?

Шрі Чинмой: Серце-єдність — це те, що в кожній релігії наймиліше Богові. Спочатку нехай кожна релігія стане толерантною до інших. Якщо є толерантність, тоді нехай кожна релігія зробить наступний крок — визнає інші релігії. Зробивши визнання, кожній релігії слід щиро відчути, що інші релігії — такі ж чудові, як і вона. Слід розуміти, що кожна релігія по-своєму правильна, і жодна не є вищою за інші.

Толерантність існує доти, доки існує відчуття відокремленості. Коли конкретна релігія віддає належне іншим релігіям і бачить їхнє існування як вираження Істини, то вона піднімається дуже високо й пірнає дуже глибоко. Побачивши і закріпивши свідому єдність з усіма іншими релігіями, вона зможе визнати, що існує тільки одна релігія. Якщо релігія усвідомлює, що всі релігії формують єдину вічну релігію, єдине вічне око Істини, єдине вічне серце Істини, ця релігія досконала. Таке відкриття й досягнення у всіх релігіях світу Бог любить понад усе.

Коли я розповідаю тобі про Бога,
Ти не віриш мені.
Коли ти розповідаєш мені про Бога,
Я не вірю тобі.
То яка користь
Від наших розмов про Бога?
Ліпше молитися Богові,
Щоб Він говорив,
Бо Він — Єдиний,
Хто може розповісти про Себе
Зі внутрішнім просвітлінням
І зовнішнім Співчуттям.

Запитання: Яка роль релігії у процесі усвідомлення Бога?

Шрі Чинмой: Кожна релігія — немов дім. У дитинстві вам доводиться жити вдома, ви не можете жити на вулиці. Але настає час, коли ваша свідомість розширюється й вашим домом стає весь світ. Тоді ви не можете обмежуватися стінами якогось одного дому. Ви приймаєте всі релігії й водночас виходите за межі сфери релігії та досягаєте свідомої єдності з Богом.

Кожна релігія — немов ріка. Коли ріка впадає в океан усвідомлення Бога, її роль завершується. Ріка стає самим океаном, вона стає одним цілим із Джерелом.

Сповідуючи релігію, ви — на шляху до свого призначення. Однак, якщо ви хочете досягнути найвищої Істини, то вам потрібно зосереджуватися, медитувати й споглядати. Це не означає, що ви більше не ходитимете до своєї церкви чи синагоги. Але, коли глибоко всередині свого серця ви відчуваєте внутрішній поклик якнайшвидше бігти до своєї Мети, то вам слід практикувати внутрішнє життя, життя самодисципліни й медитації.

Релігія говорить нам, що Бог існує. Релігія говорить, що треба бути чемними, добрими, простими, щирими й чистими. Духовність каже, що не досить просто знати, що Бог існує. Нам ще належить побачити, відчути Бога й перетворитися на Нього. Ми робимо це завдяки молитві та медитації.