Яка ціль життя?

Ціль життя — усвідомити Всевишню Реальність. Ціль життя — бути свідомим вираженням Вічного Буття. Життя — це еволюція. Еволюція — це розкриття зсередини. Кожне життя саме по собі світ. Воістину, кожне життя — це мікрокосм. Усе, що живе у просторах всесвіту, живе у кожному індивідуальному житті. Є два життя: внутрішнє та зовнішнє. Зовнішнє життя говорить про свої принципи, а тоді намагається діяти. Воно проповідує всюди й скрізь, однак дуже мало практикує з того, що проповідує. Внутрішнє життя не говорить. Воно діє. Його спонтанна діяльність — це усвідомлене проявлення Бога. Наше життя має дві іпостасі: екзотеричну та езотеричну. Екзотерична іпостась має справу із зовнішнім світом. Зовнішня реалія намагається відбутися завдяки живленню бажань та заохоченню пристрастей. Езотерична чи внутрішня іпостась життя знаходить своє здійснення у контролюванні пристрастей та подоланні бажань, у плаванні в широченному морі Свободи. Життя — це існування. Звичайне існування походить від глибшого Існування. Існування не може походити від не-існування. Життя походить від Бога. Життя — це Бог. Нам слід робити дві речі: пізнавати життя якнайвідданіше та жити якнайбожественніше. Ми повинні мати дві речі: уяву та натхнення. Життя без уяви — це життя у в’язниці. На крилах уяви ми повинні намагатися полетіти в Заобрійне. Життя без натхнення — це життя в стагнації. Завдяки динамізму натхнення ми надамо життю нового значення й зробимо його безсмертним. Ціль життя — усвідомити Бога. Усвідомлення ніколи не прийде до того, хто не діє. Ми повинні старатися заради Усвідомлення. Ми повинні заплатити його ціну. Альтернативи немає. Щонайважливіше: говорячи іншим, що ви усвідомлена душа, ви, можливо, переконаєте їх, можливо, навіть обманете своє серце, але вам не обманути Бога. Найперша необхідність для Богоусвідомлення — це спокій. Спокій базується на любові, любові до людства й любові до Бога. Спокій також базується на неприв’язаності. Нема жаги надбання — нема страху втрати, і погляньте — спокій ваш! Так само фундаментом спокою служить відречення. Це відречення не від матеріальної власності, а від обмежень та невігластва. Такий спокій — істинний Спокій, який не порушити ревом світу — ні зовнішнього, ні внутрішнього. Якщо ви володієте таким божественним Спокоєм, Усвідомлення неодмінно постукає у двері вашого серця. Точніше кажучи, у вашому серці почне розквітати пелюстка за пелюсткою Лотос Усвідомлення. Для того, щоб усвідомити Бога, не обов’язково відвідувати храми, церкви, синагоги. І сувої священних писань та проповіді не є необхідними. Що вкрай необхідно — це медитація. Медитація, яка приведе вас до усвідомлення Безмежного Бога у вашій душі, вашому серці, розумові й тілі. Ціль життя — жити божественним життям. Ми живемо у цьому світі. Ми знаємо, що не хлібом єдиним живе людина. Щоб жити у світі Реальності Бога, їй необхідна душа. Тільки душа здатна бачити й відчувати відоме й Невідоме, те, що існує, і те, що не-існує, мрію минулого, досягнення теперішнього та надію майбутнього. Приймімо внутрішнє життя, духовне життя. У нашій подорожі помилки неминучі. Без зусиль успіх просто неможливий. Нема праці — нема прогресу. Нам слід вітати досвід, бо без досвіду нічого не осягнути. Досвід може бути як таким, що підбадьорює, так і таким, що розчаровує. Однак це досвід, який робить нас справжніми, який розкриває істинне значення самого нашого життя. Нехай кожен з нас буде істинно духовним. Усвідомлюймо Бога через постійне спілкування з Ним. Для медитації нам не потрібні особливі місце й час. Ми повинні вийти за межі потреб часу й простору. Коли ми занурюємося глибоко всередину себе, ми відчуваємо, що неможливо відокремити одну мить від іншої, одне місце — від іншого. Плекаймо устремління жити у Вічному Тепер Усвідомлення Бога, Вічному Тепер Мрії й Реальності Бога. Ця Мрія — Мрія про Перевершення, що перевершує усе. Ця Реальність — це Реальність Розкриття, що квітне вічно.

Шрі Чинмой, Йога та духовне життя. Подорож душі Індії..Вперше опубліковано Центр Шрі Чинмоя, Київ в 2017 році.

Це 3rd книга, яку написав Шрі Чинмой після приїзду на Захід у 1964 році.

Зверніть увагу:

Якщо ви вказуєте, що інформація з іншого сайту, будь ласка, включіть наступну інформацію, відповідно до умов ліцензії:


Шрі Чинмой
Інформація з книги Йога та духовне життя. Подорож душі Індії. доступна для обміну згідно з Creative Commons license

Close »