Що таке духовність?

Духовність — це універсальність Істини, Світла й Блаженства. Духовність — це усвідомлена потреба Бога. Духовність — це постійна нагода усвідомити й довести, що ми всі можемо бути такими великими, як Бог.

Бог — це Захват. Захват — це дихання душі. Бог не хоче бачити обличчя печалі. Бог подарує нам Нескінченність тої миті, коли ми будемо готові подарувати Йому хоч одну іскорку захвату душі.

Світ сповнений смутку. За це відповідальні ми. Наші відчуття особистих інтересів та особистої важливості цілком відповідальні за це. Індивідуальна свідомість повинна розширюватися. Людині потрібне натхнення. Людині потрібна діяльність. Людина потрібна духовності. Духовність потребує повного здійснення. Духовність має внутрішнє око, яке поєднує кожну обставину життя із внутрішньою впевненістю.

Своїми духовними думками людина може створювати й скасовувати зовнішні обставини. Хто у своїх думках і діях несе Бога, для того Бог — єдина жива Реальність.

Духовність володіє секретним ключем від Дверей Божественного. Цей ключ — медитація. Медитація спрощує наше зовнішнє життя й наповнює енергією наше внутрішнє життя. Медитація наповнює наше життя природністю й спонтанністю. Життя стає таким природним і спонтанним, що ми не можемо дихати без свідомості нашої божественності.

Медитація — це божественний дар. Медитація — це прямий підхід, бо вона веде шукача до Єдиного, від якого той походить. Медитація каже нам, що наше людське життя — це таємна й священна річ, і підтверджує нашу божественну спадковість. Медитація дає нам нові очі, щоби бачити Бога, нові вуха, щоб чути Голос Бога, й нове серце, щоб відчувати Божу Присутність.

Духовне життя не встелене трояндами, втім, воно не є терновим ложем. Це ложе реальності та неминучості. У своєму духовному житті я бачу ролі диявола й мого Господа. Якщо диявол має спокусу, то мій Господь має Наставництво. Якщо диявол має спротив, то мій Господь має Допомогу. Якщо диявол має покарання, то мій Господь має Співчуття. Якщо диявол забирає мене до пекла, то мій Господь забирає мене на Небеса. Якщо диявол має для мене смерть, то мій Господь має для мене Безсмертя.

Треба молитися Богові всім серцем і зі сльозами на очах. Ми повинні накреслити собі високу мету усвідомлення Бога, бо це — єдина ціль нашого земного існування. Шрі Рамакрішна сказав: “Той, що, маючи рідкісний привілей народитися людиною, не здатен усвідомити Бога в цьому житті, народився марно”.

Досягнення науки дивовижні. Попри те, її кругозір обмежений. Існують світи поза осяжністю органів чуттів; існують сокровенні таємниці. Наука не має доступу до цих світів, наука ніколи не зможе розгадати ці таємниці. А духовна людина, завдяки своєму внутрішньому баченню, може легко входити в ці світи й осягати ці таємниці. Водночас, духовна людина — це справжній ідеаліст, який не будує повітряних замків, а твердо стоїть на землі.

Духовність — не просто терпимість. І навіть не приймання. Духовність — це відчуття універсальної єдності. У своєму духовному житті ми розглядаємо Божественне не лише як свого Бога, а й як Бога кожної людини. Наше духовне життя становить міцну й надійну основу єдності в різноманітності.

Духовність — не просто доброзичливість до інакшої віри в Бога. Це абсолютне визнання й приймання віри інших як рідної. Це складно, проте можливо: всі духовні Вчителі усіх часів переживали це й практикували.

Істина була проблемою з проблем кожного віку. Істина живе в переживанні. У своєму зовнішньому аспекті Істина — це щирість, правдивість і цілісність. У своєму внутрішньому, духовному аспекті Істина — це бачення Бога, усвідомлення Бога й проявлення Бога. Все, що живе вічно, — це Істина. Зворушує душу заклик пророків Упанішад: “Satyameva jayate nanritam”. /”Торжествує тільки істина, а не брехня”. Благословенна Індія, що має це всеохопне послання універсальної божественності як гасло, як дихання життя.

Духовності не знайти в книжках. Навіть якщо ми вивчимо напам'ять усю книжку, ми не добудемо духовності. Коли хочемо бути духовними, то треба рости зсередини. Книжкам передують думки та ідеї. Розум пробуджує думки та ідеї від дрімоти. Духовність пробуджує розум. Духовна людина — це та людина, яка прислухається до вказівок своєї душі, та, яку не здатен мучити страх. Погляди світу заслабкі, щоб спантеличити її розум і серце. Цю істину вона знає, відчуває і втілює.

На завершення, я маю відкриту таємницю для тих, що хочуть вступити в духовне життя. Ось ця відкрита таємниця: ви можете змінити своє життя. Немає потреби чекати на зміни впродовж років чи навіть місяців. Зміни розпочнуться тої миті, коли ви зануритеся в море духовності. Спробуйте жити життям духовної дисципліни хоча б один-єдиний день! У вас неодмінно вийде.