Роль чистоти в духовному житті

Чистото! Чистото! Чистото! Ми тебе любимо. Нам тебе не вистачає. Ми тебе потребуємо. Будь у наших думках! Будь у наших діях! Будь у диханні нашого життя!

Як бути чистим? Завдяки самоконтролю. Ми можемо контролювати свої почуття. Це неймовірно складно, проте можливо.

“Я контролюватиму свої почуття. Я переможу свої пристрасті”. Такий підхід не приведе нас туди, куди ми маємо намір дістатися. Голодний лев наших почуттів та голодний тигр наших пристрастей не полишать нас просто тому, що ми повторюємо: “Я контролюватиму свої почуття й переможу свої пристрасті”. Такий метод не діє.

Зосереджувати свій розум на Богові — ось що потрібно робити. На чимале здивування, наші звірі, тепер приборкані, добровільно підуть від нас, побачивши, що ми стали надто вбогі, аби їх годувати. А ми, насправді, нітрохи не зубожіли. Навпаки, ми стали безмежно сильнішими й багатшими, тому що Божа Воля насичує енергією наше тіло, розум і серце. Зосереджуватися тілом, розумом і серцем на Божественному — ось правильний метод. Чим більше ми наближаємося до Світла, тим дальше лишається темрява.

Чистота не приходить цілком і одразу. Потрібен час. Слід зануритися глибоко всередину себе і з безумовною вірою розчинитися в спогляданні Бога. Нам не потрібно йти до Чистоти. Чистота прийде до нас. І прийде не сама. Чистота принесе вічну Радість. Ця божественна Радість — єдина ціль нашого життя. Бог повністю відкривається й нескінченно проявляється тільки тоді, коли ми маємо внутрішню Радість.

Світ посилає нам бажання. Бог посилає нам молитву. Світ посилає нам залежність. Бог посилає нам свободу — свободу від обмежень, свободу від невігластва.

Ми гравці. Ми можемо грати або в футбол, або в крикет. У нас є свобода вибору. Так само ми можемо обирати, з ким грати: з чистотою або нечистотою. Гравець розпоряджається грою, а не навпаки.

Найлегший та найефективніший спосіб досягнення чистоти — це повторення мантри. Мантра — це звук-джерело. Мантра — це динамічна енергія у формі звуку, що вібрує.

А тепер ознайомимося, що таке джапа. Джапа — це повторення мантри. Адже ви хочете бути чистими? Отже, вже починаємо повторювати ім'я Бога п'ятсот разів. Це наша мантра. Починаймо. (Шукачі разом зі Шрі Чинмоєм повторюють мантру.)

Спасибі. Ми впоралися. А тепер, будь ласка, щодня додавайте по сотні повторень. Тобто завтра ви повторите ім'я Бога шістсот разів, а післязавтра — сімсот. Мої підрахунки вказують, що відсьогодні за тиждень ви маєте повторити ім'я Бога одну тисячу двісті разів. Далі, будь ласка, починайте зменшувати число повторень на сотню кожного дня доти, доки не повернетеся до п'ятисот. Будь ласка, вправляйтеся так тиждень за тижнем, принаймні упродовж місяця. Чи захочете ви змінити своє ім'я, чи ні, а світ називатиме вас по-новому. Вашим новим ім'ям буде Чистота. Ви почуєте це на власні вуха. Це перевершить ваші найсміливіші уявлення.

Нехай ніщо не вводить нас у сум'яття. Нехай нечистота нашого тіла нагадує нам про спонтанну Чистоту нашого серця. Нехай наші зовнішні обмежені думки нагадують нам про нашу внутрішню безмежну Волю. Нехай численні недосконалості нашого розуму нагадують нам про безкінечну Досконалість нашої душі.

Нинішній світ переповнений нечистотою. Здається, що чистота — це валюта з іншого світу. Здобути чистоту дуже складно, зате, коли ми її здобудемо, до нас прийде спокій, до нас прийде успіх.

Дивімося сміливо в обличчя світу. Приймаймо життя таким, яким воно є. Наш Внутрішній Пілот — постійно на варті. Підводні течії нашого внутрішнього, духовного життя завжди проходитимуть непомітно, безперешкодно й безстрашно.

Нехай Бог — це невідоме, але Його можна пізнати. Наші молитви й медитації приведуть нас до цього Незнайомця. Ми благаємо про свободу. Дивно, що ми не знаємо того, що безмежна свобода вже є всередині нас. Погляньте, як легко ми забуваємо про Бога, нехтуємо Його й навіть заперечуємо. Але Боже Співчуття каже: “Мої діти, хоч би що ви чинили чи казали, Моє Серце ніколи не відмовиться від вас. Ви — бажані для Мене, ви Мені потрібні”.

Мати веде своє дитя за руку. Але саме дитина має ступати крок за кроком — що вона й робить. Ні той, кого тягнуть, ні той, що тягне, не бувають щасливі. Бог каже те саме: “Мої божественні діти, у вашому внутрішньому житті Я дарую вам натхнення. А вам потрібно з найчистішим серцем плекати устремління, аби досягти Золотого Заобрійного”.