Як далеко нам до усвідомлення?

Avidyaya mrityum tirtha vidyaya amritam snute. "Із-за невігластва ми проходимо через смерть, завдяки знанням ми досягаємо Безсмертя". Це, воістину, найголовніше усвідомлення. Усвідомлення означає відкриття Бога в людському тілі. Усвідомлення означає, що людина — це сам Бог. На жаль, людина не сама. З нею бажання, а бажання має величезну силу. Однак воно не здатне дати людині постійну радість і спокій. Бажання обмежене. Бажання сліпе. Воно намагається прив’язати людину, невід’ємне право якої бути безмежною. Милість Бога, яка діє через людину заради повного проявлення Бога, нескінченна. Усвідомлення зароджується у самоподоланні. Воно росте у єдності з Богом. Воно відбувається у обіймах з обмеженим та Безмежним. Ми — шукачі Всевишнього. Те, що ми потребуємо, — це абсолютне усвідомлення. З неповним усвідомленням ми можемо діяти, щонайбільше, немов кіт. З абсолютним усвідомленням ми будемо здатні погрожувати невігластву, наче лев, що ричить. У мить, коли я кажу "моє тіло", я відокремлюю себе від свого тіла. Це тіло проходить через стадію немовляти, дитини, юнака, зрілої людини та літньої людини. Це не я насправді. Справжнє моє "Я" завжди перебуває незмінним. Коли я кажу, що я погладшав чи схуд, я розповідаю про те, що моє тіло погладшало чи схудло, а не моє внутрішнє "Я", вічне й безсмертне. Усвідомлення говорить, що немає таких явищ як рабство та свобода, на які ми так часто посилаємося у своєму щоденному житті. Те, що насправді існує, — це свідомість; свідомість різних рівнів, свідомість, яка насолоджується собою у різноманітних проявах. Коли ми думаємо про те, що живемо у рабстві невігластва, ми маємо право відчувати, що можемо жити також у свободі, якщо забажаємо. Якщо рабство змушує нас відчувати, що світ — це стражденна нива, то свобода, безсумнівно, може дати нам відчуття, що світ — це ніщо інше, як блаженна свідомість Брахмана. А усвідомлення дає нам відчуття "Sarvam khalvidam Brahma" — "Усе суще — Брахман" . Для того, щоб пізнати, що таке усвідомлення, нам слід, насамперед, полюбити своє внутрішнє "Я". Наступний крок — полюбити саме усвідомлення. Саме любов пробуджує душу. Саме любов просвітлює нашу свідомість. Люби — і будеш любим. Усвідом — і ти відбудешся. Усвідомлення — це наш внутрішній світильник. Якщо ми підтримуватимемо вогонь світильника, своїм променистим світлом він охопить цілий світ. Кожен з нас, без винятку, має силу самоусвідомлення або, інакше кажучи, силу усвідомити Бога. Заперечувати цю істину означає безжально обманювати самого себе. Ми усвідомлюємо Істину не лише тоді, коли радість наповнює наш розум, а й тоді, коли смуток захмарює наше серце, коли смерть манить нас у своє похмуре лоно, і коли Безсмертя кладе наше буття на коліна перетворень. Як далеко нам до Усвідомлення? Ми можемо визначити відповідь за рівнем свого відречення перед Волею Бога. Іншого способу дізнатися немає. Також слід знати, що кожен день розпочинається з нового усвідомлення. Життя — це постійне усвідомлення для того, чиє внутрішнє око відкрите. Чому ми хочемо усвідомити Бога? Ми хочемо усвідомити Бога тому, що ми усвідомлено стали каналами, через які можна отримувати плоди Богоусвідомлення. Саме наше тіло — божественна машина. Отже, вона потребує змащування. Усвідомлення — це божественне мастило, яке забезпечує ефективну діяльність машини. Досягнути усвідомлення можна завдяки Милості Бога, милості Ґуру та устремлінню шукача. Милість Бога — це дощ. Милість Ґуру — це насіння. Устремління шукача — це процес вирощування. І, о диво, небувалий урожай! Усвідомлення!

Шрі Чинмой, Йога та духовне життя. Подорож душі Індії..Вперше опубліковано Центр Шрі Чинмоя, Київ в 2017 році.

Це 3rd книга, яку написав Шрі Чинмой після приїзду на Захід у 1964 році.

Зверніть увагу:

Якщо ви вказуєте, що інформація з іншого сайту, будь ласка, включіть наступну інформацію, відповідно до умов ліцензії:


Шрі Чинмой
Інформація з книги Йога та духовне життя. Подорож душі Індії. доступна для обміну згідно з Creative Commons license

Close »