22. Професор Лінкольн Поліссар

Кафедра біостатистики, Вашингтонський Університет, м. Сіетл, штат Вашингтон.

Професор Лінкольн Поліссар: Всесвіт такий неосяжний і непростий. Чи існує якийсь спосіб уявити, як Бог керує всім цим?

Шрі Чинмой: Дорогий професоре, щоб уявити Бога, насамперед необхідна віра у свою уяву. Уява сама по собі — це реальність, яка може існувати самостійно. Це сила, яку можна втілити, розкрити й проявити так само, як і будь-яку іншу властивість. Коли ви вірите в певну людину, ви, так би мовити, відчуваєте, що ця людина може зробити щось приємне для вас. Так само, коли ви уявляєте собі Бога в Його Безмежності, то беззастережно вірите в Його всемогутню Силу. За допомогою Своєї творчої Сили Він утворив всесвіт.

Зробімо наступний крок. Оскільки ви вірите, що Бог створив всесвіт, ви запросто можете повірити і в те, що крихітних комах створив також Він. Тепер ви вірите, що дрібна комаха втілює й розкриває Бога, всемогутню Силу, так само, як це робить Його нескінченний Простір? Застосувавши силу своєї уяви, ви побачите, що Бог є не тільки Безкінечним, а й кінцевим. Він може бути як реальністю, так і нереальністю; Він існує й водночас не існує.

Ваш розум скаже: «Якщо Він існує, то як Він може не існувати?» Ваша уява спочатку може говорити те ж саме. Та вам потрібно навчитися користуватися уявою іншого виду. Потрібно ставитися до уяви як до реальності, якою можна розпоряджатися. Не розмірковуйте про неї, як про птаха, що лине в недосяжному небі, а потім зникає з очей. Думайте про уяву, як про повітряного змія, прив’язаного мотузкою до вашої руки. Ви можете відпустити змія летіти за вітром, куди йому заманеться. А також можете повернути його вниз, до рук, коли завгодно. Уяві треба дозволити літати, але, водночас, вона має залишатися під контролем, щоб ви могли користуватися нею за бажанням. Мотузка, якою прив’язана уява, — це ніщо інше як ваша віра у Всемогутність Бога. Віра скаже вам, що Бог може бути безкрайнішим за найбезкрайнішого або дрібнішим за найдрібнішого.

Перед тим як зробити знімок, фотограф вибирає певний об’єктив. Користуючись одним об’єктивом, він може наблизити далекі предмети до області свого безпосереднього бачення. А вибравши інший об’єктив, він може відсунути предмети, що знаходяться поруч, до лінії далекого горизонту. Те саме й з уявою. За допомогою мотузки-віри можна максимально наблизити Нескінченність або, користуючись тією ж мотузкою, відпустити уяву і споглядати речі на великій відстані.

На жаль, коли ми говоримо, що Бог всюдисущий, всемогутній і всезнаючий, ми схильні уявляти Його Кимось далеким-предалеким, високим-превисоким. Проте це лише одна реальність. Чому б нам не уявити, що Бог — якраз усередині нас, припустимо, в нашому серці чи в наших очах?

Потрібно дійти до того, щоб відчувати, що Бог — не лише в нескінченному Просторі, а й усередині нас та всередині навіть найдрібнішої істоти у Своєму творінні. Саме так і чинять духовні Вчителі та духовні шукачі найвищого рівня: вони застосовують своє бачення, щоб бачити Присутність Бога в кожному аспекті Божого творіння. Це бачення, немов збільшувальне скло, надає їм можливість охоплювати значно більше, ніж дозволяє звичайний зір людини.

Якщо ви оволодієте баченням, яке дозволяє виходити за межі того, що бачать ваші очі та за межі того, що усвідомлює ваш розум, тоді ви зрозумієте, що ваше бачення — ніщо інше як сама реальність. А що служить сполучною ланкою між вашим баченням і неозорим простором? Тільки ваша віра, тільки вона.

Поки що ви готові повірити, що Бог знаходиться всередині Гімалаїв, всередині океану, всередині зірок і планет, але ви не готові бачити Його всередині чогось крихітного. З іншого боку, ви, можливо, готові бачити Присутність Бога всередині матеріальних і видимих речей, але чи готові ви побачити Його всередині невидимого? Квітку можна бачити і доторкнутися до неї, але її аромат незримий. Очі й розум кажуть вам, що квітка прекрасна. Як описати красу? Яке дати їй визначення? Красу саму по собі не можна описати. Щоб відчувати красу як реальність, її треба переживати. Як ми відчуваємо матеріальні предмети, видимі й досяжні, так само ми можемо відчувати і нематеріальне: красу, чистоту, божественність тощо. Це відбувається завдяки уяві-єдності.

Що таке чистота? Якщо це просто фізична охайність, вона негайно стає помітною для наших зовнішніх очей. Але істинну чистоту не побачити зовнішніми очима. Чистота — це внутрішній стан, у якому розум бачить усе божественним. Скільки б разів людина не приймала душ, я впевнений, що вона не побачить усе навколо себе божественним! Коли людина наповнена істинною чистотою, вона бачить усе як вияв Божественності: стіну, двері, вікно — все. Чистота бачить Вияв Божественності у всьому.

Краса, чистота, божественність і решта подібних явищ мають свою реальність. Їм не потрібна фізична або матеріальна форма. Якщо ми зуміємо ототожнитися з ними, то матимемо нагоду переконатися, що Божественність не лише всюдисуща, але й ми самі є нею. Ми — сама Божественність.

На жаль, людський розум вважає, що Бог може бути тільки таким, а не іншим. Наш розум уявляє Бога Співчутливим, Милосердним і Справедливим. Уявити, що Бог може бути байдужим і навіть втіленням жорстокості, наш розум просто не спроможний! Однак потрібно сприймати всі аспекти Бога як одне ціле: Він може бути таким, Він може бути іншим. За Своєї відсутності — Він присутній. За Своєї присутності — Він відсутній. У красі квітки Він — аромат. В ароматі Він — краса квітки. Це те ж саме, що бачити герб і решку монети одночасно. З одного боку — зображення короля, з іншого — ще дещо. Дивлячись на обличчя короля, потрібно відразу й безпосередньо бачити інший бік монети. Це дійсність: вони абсолютно нероздільні, як нероздільні квітка та аромат.

Безмежне і мізерне треба бачити як одне ціле. Нам просто повірити, що Бог втілює Безкінечність, але складно повірити, що Бог може бути крихітним-прекрихітним. Він не лише втілений у цьому крихітному, а й також є ним. Погляньмо на своє людське тіло. В нас велика грудна клітина, і ми, можливо, зуміємо припустити, що там мешкає Бог. Але нам важко уявити собі, що Бог — у мізинці ноги. Треба досягти такого рівня, де ми зможемо відчути, що вже сам мізинець і є Бог.

Припустимо, що океан — це Бог. Якщо ви відокремите від океану одну краплю, чи будете ви й надалі відчувати, що ця однісінька крапля — це Бог? Ви скажете, що маленька краплина така безпорадна, невже вона може бути Богом? Проте Бог здатен грати безпорадну роль у краплі води. Він робиться безпорадним завдяки Своїй всемогутній Силі.

Краще за все завжди уявляти, що Бог, далекий-предалекий, глибокий-преглибокий, високий-превисокий, має таку саму реальність, як Бог, виражений у тому, що знаходиться поряд, що є крихітним. Якщо ви спроможні вірити, що Бог може бути і таким, й іншим, то ваше уявлення — надалі не уявлення. Уявлення стає реальністю. Але тільки тоді уявлення може стати реальністю, коли ми практикуємо віру в те, що Бог існує в усіх Своїх аспектах. Він може дрімати; Він може бути бадьорим. Він може знаходитися поруч; Він може знаходитися далеко. Він може бути тут; Він може бути там. Навіщо обмежувати Бога одним способом бачення чи віри в Нього? Якщо ви вірите в усі Його аспекти, то уявлення стає дійсністю, і ви більше не сумніватиметеся в собі чи Богові.

Ми завжди говоримо, що Бог всемогутній і випрошуємо, щоб Він наділив нас частиною Його Сили, щоб ми зуміли виконати своє бажання бути успішними чи добре впоратися з якоюсь справою. Але ми можемо молитися Йому й інакше. Ми можемо сказати: «Боже, оскільки Ти всемогутній, будь ласка, застосуй Свою всемогутню Силу, щоб забрати мою жадібність, мої бажання, моє невігластво». Як часто люди моляться Богові таким чином? Більшість людей молиться Всемогутньому Богові лише про здійснення своїх бажань, а не про їх вилучення. Одна людина на мільйон молитиметься Богові: «Нехай сповниться Воля Твоя». Решта говоритиме: «Дай мені те, дай мені це».

Бувають крадії, які ходять до храму і моляться Богові, щоб їх не спіймали. Тоді як господарі моляться: «О Боже, якщо грабіжники увірвуться в мій дім, дай мені здатність упіймати їх». Чию молитву має вислухати Бог? Одна сторона каже: «Я чиню неправильно, але, будь ласка, не допусти, щоб мене впіймали». Інша сторона каже: «Будь ласка, не допусти, щоб злодії проникли в мій дім, або дай мені здатність упіймати їх, коли вони прийдуть». Бог губиться між ними! Ймовірно, що Бог побачить, що господарям необхідний певний досвід для просвітлення, тож Він може допустити, щоб їх майно вкрали. А з іншого боку, може й не допустити. Лише Йому відомо, як саме Він потішить людей!

Рідко хто молиться Богові: «Нехай буде Воля Твоя. Якщо Ти бажаєш, щоб злодій проник у мій дім, чи щоб він попався, а чи щоб залишився на волі — все вирішувати Тобі».

Якось злодій прийшов грабувати індійського духовного Вчителя. В кімнаті він не знайшов нічого, крім матраца й подушки. Злодій збирався тікати з цими речами, як тут з'явився Вчитель. Злодій відразу кинув подушку й матрац і побіг. Вчитель кинувся за ним, гукаючи: «Постривай, постривай! Будь ласка, повернися і забери те моє майно. Тобі воно потрібніше, ніж мені. Бо для цього ти й приходив. Вночі в мене є місяць, а вдень — сонце. Мені більше нічого не потрібно».

Ви, мабуть, скажете, що духовний Вчитель зробив превелику дурницю, та я хочу сказати, що завдяки єдності з Богом, він побачив, що злодій цінує ці речі більше, ніж він, і отже, дозволив злодію узяти з собою матрац і подушку. Він сказав: «Всередині злодія та через злодія, який крав мої речі, діяла Воля Божа. Тепер той самий Бог велить мені дати можливість крадієві порадіти, отримавши їх. Я отримаю внутрішнє задоволення, віддаючи свої речі йому. Я не божевільний, у даному випадку я лише виконую Волю Бога».

Реальність Всесвіту стає очевидною, коли розум цілком безмовний. Тільки тоді розум здатний сприймати Божу Волю, коли він — немов порожня посудина. В нічому — все. Така наша індійська філософія. З порожнечі виникла повнота. В духовному житті порожнеча — це повнота. Коли розум абсолютно спокійний, стає видимою реальність, яка пронизує все.

Шрі Чинмой, Професори-діти — плоди реальності Бога.Вперше опубліковано Центр Шрі Чинмоя, Київ в 2016 році.

Це 1160th книга, яку написав Шрі Чинмой після приїзду на Захід у 1964 році.

Зверніть увагу:

Якщо ви вказуєте, що інформація з іншого сайту, будь ласка, включіть наступну інформацію, відповідно до умов ліцензії:


Шрі Чинмой
Інформація з книги Професори-діти — плоди реальності Бога доступна для обміну згідно з Creative Commons license

Close »