Який у Бога план?

Який у Бога план? Це питання виникає й обговорюється часто. Доволі дивно, що думка про те, що у Бога є план, привертає увагу не лише тих, хто вірить у Бога, а й тих, хто заперечує існування Бога. Чи має Бог план? Ні, ніколи! Планувати означає підбивати кошторис робіт, які мають бути виконані у майбутньому. Власне, спокуса успіху часто надихає нас поринути в діяльність. Ми хочемо дорости до успіху у майбутньому. Отож план таки допомагає нам певною мірою. Але Бог не має потреби планувати. Для Нього бачення майбутнього — це не те, що має звершитися, а те, що вже живе, ба навіть буяє у гігантському лоні теперішнього. Світ одвічно був зачарований рухом — туди-сюди і скрізь. Згасання ентузіазму в русі — це спад у людському житті. Кожен рух, перед тим як досягти цілі, зазнає підйомів та спусків. Рух — це зовнішнє вираження внутрішнього поривання. Це внутрішнє поривання — представник Волі Бога у людському тілі, який шукає можливості грати із Заобрійним та будити Нескінченне в обмеженому. У Бога немає плану. І план не потрібен Йому. Бог — не ментальна істота, яка не може думати про майбутнє не плануючи. Захоплення — ось чим є Бог. Захоплення — ось що Бог хоче, щоб мали ми. Ми матимемо Захоплення лише тоді, коли звернемося з усім, що ми маємо, та з усім, чим ми є, до Найвищої Реальності. Передусім, нам слід думати про існування Бога, а вже потім, якщо це так необхідно, ми можемо думати про план Бога. Чи існує Бог? Де доказ? Саме наше серце — доказ. Наше серце постійно вимагає й благає нас бачити Бога всюди та у всьому. Існування Бога можна відчути завдяки устремлінню нашого серця. Завдяки устремлінню нашого серця ми можемо зрозуміти, що Небеса Бога, Безмовність та земля Бога, Могутність — це усмішки вічної Реальності Бога, які не лише взаємозалежні, ай взаємно доповнюють одна одну. Деякі люди кажуть, що світ розпочав своє існування завдяки плану Бога. Вони бачать, що світ сповнений страждань та недосконалостей, і відчувають, що могли б зробити світ кращим, якби їм дали шанс. Таким я кажу: "Хто вам боронить? Саме ви повинні обробити ґрунт, щоб зібрати багатий урожай досконалості й задоволення". Досить нам уроків від страждань та недосконалостей. Те, що нам необхідне тепер, — це Задоволення і Досконалість. Шукаючи недоліки у плані, який ми приписуємо Богові, ми не отримаємо ці божественні властивості. Лише живучи у Свідомості Бога, ми матимемо Задоволення й Досконалість. Іншого способу немає. Людське розуміння страждання та недосконалостей базується на упереджених ментальних ідеях та уявленнях. Розуміння Бога базується на абсолютній, найвищій Реальності Його безпосереднього Бачення. Людське розуміння потребує обґрунтування. Розуміння Бога не потребує жодних обґрунтувань, оскільки Бог водночас є втіленням Істини та її розкриттям. Подібно й духовна людина розглядає Бога з іншої точки зору, ніж звичайна людина. Вона відчуває, що Богові належить усе та Бог є усім, що проявлено і не проявлено. Її Бог перебуває у вічному процесі вічного прогресу Вдосконалення. Проте звичайна людина відчуває, що Богові, щоб змінити світ, ще належить дещо досягти. Бог — це дитя, вічне божественне Дитя. Невже дитина може мати план? Неможливо! Як людська дитина грається ляльками, вдягає, голубить їх, так і Бог, божественне Дитя, поводиться точно так само зі Своїми ляльками, інструментами-людьми. Та що б не робило божественне Дитя — як Бог Воно усе робить свідомо, вагомо й божественно. Несвідомі, напівсвідомі, свідомі та божественно свідомі рівні людини невіддільні від проявлень саморозкриття Бога. Найвища Таємниця полягає у тому, що людські плани завжди пов’язані з Диханням Всевишнього. Людині слід пізнати це. І нема що пізнавати далі. Людині слід відчути це. І нема що відчувати глибше. Людині слід усвідомити це. І нема що усвідомлювати понад те.

Шрі Чинмой, Йога та духовне життя. Подорож душі Індії..Вперше опубліковано Центр Шрі Чинмоя, Київ в 2017 році.

Це 3rd книга, яку написав Шрі Чинмой після приїзду на Захід у 1964 році.

Зверніть увагу:

Якщо ви вказуєте, що інформація з іншого сайту, будь ласка, включіть наступну інформацію, відповідно до умов ліцензії:


Шрі Чинмой
Інформація з книги Йога та духовне життя. Подорож душі Індії. доступна для обміну згідно з Creative Commons license

Close »