Професор К. Р. Шундараджан: Поняття доброти Бога, яке утвердилося в усіх теїстичних формах індуїзму, суперечить переживанням горя і незаслужених страждань у людському житті. Можливо, індуїстська доктрина карми спроможна розтлумачити це явище. А втім, як можна пояснити ці переживання, особливо коли ми стараємося наголошувати на Любові та Милості Бога, що дарує прощення?

Шрі Чинмой: Шановний професоре, все залежить від рівня свідомості, в якій ми живемо. Як Вам відомо з індуїстської філософії, існує багато рівнів свідомості, зокрема: фізичний, вітальний, ментальний, психічний тощо. На фізичному рівні, коли ми бачимо, що світ сповнений горя, страждань та жорстокості, нам важко повірити, що Бог-Творець може бути люблячим і співчутливим.

Індуїстська філософія вірить у реінкарнацію. Наші невігластво й обмеженість не дозволяють нам дізнатися, що ми робили в минулих інкарнаціях. Можливо, в цьому житті ми дуже хороші, добрі та праведні, але в попередній інкарнації ми скоїли щось препогане і за це отримуємо тепер відплату у вигляді страждання, яке нам здається незаслуженим. Якщо зануритися глибоко в океан філософії індуїзму і вийти за межі закону карми (який по-простому можна пояснити фразою «що посієш, те й пожнеш» — або сьогодні, або у близькому чи далекому майбутньому), то приходить усвідомлення, що саме Бог отримує всі ці досвіди в нас і через нас. Він — і дійство, і Діючий водночас.

Людське в нас завжди хоче підкреслити ідею Божої Любові, Божого Прощення і Божої Милості. Ми хочемо, щоб у нашому житті діяла тільки Висота-Співчуття Бога; ми не хочемо Світла-Справедливості Бога. Але, якщо ми по-справжньому любимо Бога, якщо ми наважуємося сказати «Нехай здійснюється Воля Твоя в нас і через нас», тоді навіть страждання, яке приходить до нас від Світла-Справедливості Бога, робить нас щасливими.

Якщо ми хочемо повного зречення перед Божою Волею, ми будемо молити Бога зробити нас Його досконалими інструментами, використовуючи той Аспект, який Він Сам бажає: Аспект-Співчуття чи Аспект-Справедливість. Немає і не може бути кращої молитви, ніж та, якої навчив нас Спаситель Христос: «Нехай буде Воля Твоя».